21 Mart 2007 Çarşamba

Çatı Kaplamasının Kalitesi

Bir çatı kaplamasının kalitesi iki ana bileşene bağlıdır;
- Çatı kaplamasının alt yapısı, (taşıyıcı sistem)
- Çatı kaplama malzemesinin yapısal ve niteliksel özellikleri.

Altyapı özellikleri
Çatının alt yapısı, gerek kullanılan çatı malzemesinin uygulama kalitesini, gerek tüm çatı örtüsünün fonksiyonel ömrünü belirlemekte çok önemli bir yer tutar. Her şeyden önce, eğimli çatı, yağmur suyunun tasfiyesi ve yüksek yaşam konforunun sağlanması açısından büyük avantajlara sahiptir. Eğimli çatının oluşturduğu tavan arası, alınacak tedbirlerle sıcak ve soğuğa karşi yalıtım görevi gören, izole edilmiş bir mekan haline gelir. Ayrıca, tavan arası olan bu mekan, bir yaşam mekanına da dönüştürülebilir. Eğimli bir çatının projelendirilmesi ve inşaası aşamalarında göz önünde tutulması gereken altyapı ve uygulama özellikleri aşağıdaki gibidir:

Eğimli çatının alt yapısı
Taşıyıcı eleman görevi görür ve değişik yapım teknikleriyle uygulanabilir. Genellikle beton, beton üzeri ahşap lata ya da ahşap olarak uygulanır.

Kiremitlerde bini uygulaması
Kiremitlerde doğru bini uygulaması, küçük parçalı ve süreksiz kaplama elemanlarıyla oluşturulan çatı örtüsünün su geçirmemesini garanti altına almak için son derece önemlidir; bini miktari değişik çatı eğimlerine göre ya da yapının bulunduğu iklim şartlarına göre değişkenlik gösterir.

Çatının eğimi ve uzunluğu
Uygulama ve kiremitlerin tespiti açısından önem taşır; ayrıca yağmur sularının tasfiye hızı ve kar kütlelerinin olası kayma hareketi açısından da etkin rol oynar.

Çatı kaplamasının altında hava dolaşımı
Kiremit altında yaratılacak hava sirkülasyonu nem ve rutubetin dışan atılması ve ısınmıs havanın tasfiyesi gibi faydalar sağlamasının yanısıra, çatının sürekli kuru ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu nedenle kiremit altında hava sirkülasyonu yaratılabilecek boşluklar bırakılması gereklidir.

Hiç yorum yok: