21 Mart 2007 Çarşamba

Çatılara dikkat

Deprem etkisi dikkate alınmadan yapılan çatılar, Türkiye gibi deprem kuşağında bulunan ülkeler için büyük tehlike oluşturabiliyor. Bu nedenle, yalnızca binaların değil, çatıların da deprem etkisi göz önüne alınarak yapılması gerekiyor. Deprem etkisi dikkate alınmadan tasarlanan ve inşa edilen çatılar, ciddi bir tehlike oluşturabiliyor.

'Metal Kenet Sistem'i Türkiye pazarında tanıtan ilk şirketlerden birisi olan Botek İnşaat Genel Müdürü Babür Orhan, deprem ülkesi olan Türkiye'nin konu hakkında bilinçlenmesi gerekliliğinin altını çiziyor ve "Çatı sistemlerinin önemi Türk tüketicisine anlatılmalı" diyor. Kiremit çatı dışında alternatifi olmayan Türk pazarının 'Metal Kenet Sistem'i benimsemesinin zaman aldığını belirten Babür Orhan, "Doğal afetler bir yana, kar yükünün de çatılara ve doğal olarak binalara yüklediği ağırlığın derecesini ülkemizin yaşadığı yoğun yağışlar sırasında tekrar gözleme olanağı buldum. Karın çatılara yüklediği ağırlığı konuştuğumuz günlerde, ne yazık ki üzücü haber Polanya'dan TV'ler aracılığıyla Türk kamuoyuna ulaştı. Bir binanın çatısının, kar yükünü taşıyamayarak çöktüğünü üzülerek seyrettik" diye konuşuyor.

Babür Orhan, bu nedenle Metal Kenet Sistem'in avantajlarını anlatmayı bir misyon olarak gördüklerini söyleyerek, önümüzdeki günlerde gerçekleştirmeyi planladıkları bilinçlendirme kampanyalarıyla da nihai tüketiciye ulaşmayı hedeflediklerini anlatıyor.

Metal kenet sistemi
Metre kareye minimum 2,39 kg ile maksimum 17.69 kg ağırlık uygulayan çatı sistemleri, metal levhalar yani 'Metal Kenet Sistem' deprem kuşakları için en ideal çözüm olarak düşünülüyor. Günümüz teknolojisinin önemli adımlarından olan 'Metal Kenet Sistem', hafifliği, kolay uygulanabilmesi, korozyona uğramaması, bakım gerektirmemesi ve binanın yaşam süresi boyunca ömrü olması gibi faktörlerden dolayı çatı kaplamada gelinen en son teknoloji olarak değerlendiriliyor.

Avrupa'da, 19 yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlanan 'Metal Kenet Sistem', başta okul, hastane, hotel gibi yükü fazla olan binalarda kullanılırken bugün yaygın olarak konutlarda da tercih ediliyor. Türk pazarının yeni yeni tanıdığı 'Metal Kenet Sistem', inşaat kalitesinin arttığı bu günlerde, yeni projelerde sıklıkla tercih ediliyor.
Türkiye'de çatı sistemleri
Türkiye'de, çatı sistemleri uygulanırken genellikle yağmura, kara, rüzgara karşı dayanıklılığı, yapım kolaylığı, ısı yalıtım özellikleri, ekonomik yönü ve estetik beklentiler gibi ölçütler esas alınıyor. Oysa deprem bölgelerindeki çatıların hafif malzemelerden seçilmesi gerekiyor. Az katlı binalarda çatının ağırlığı, deprem salınımıyla birlikte direkt kolonların üzerine biniyor. Bu da binanın direncini azaltıyor ve çöküşü hızlandırıyor.

Çatı kaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar
Öncelikle, binanın yeri konumu ve kullanım amacı göz önünde bulundurulmalı, çatı konusunda uzmanlaşmış şirketlerden mutlaka profesyonel destek alınmalı. Çatı işçiliği, geçmiş depremlerden alınan dersler neticesinde mutlaka önemsenmeli, sektörde kendini ispatlamış grupların danışmanlığına ve mühendisliğine başvurulmalı.

Hiç yorum yok: