21 Mart 2007 Çarşamba

Kiremitin Doğuşu:

Kiremit Dünya tarihinde imalatı yapılan ilk yapı malzemelerindendir. İlk olarak pişmiş tuğlanın kullanılmaya başlanması ile birlikte çatı malzemesi boşluğu yaşanmıştır. Bu boşluk ise yine Korintlerin Konkav kiremiti bulmalarıyla doldurulmuştur. Çatılarımızda kullandığımız bugünkü yuvarlak kiremitlere benzer kiremitler imal etmişlerdir. Tek farkları biraz daha kalın ve büyük boyutlarda olmalarıdır. Yapılan araştırmalar, ilk kullanılan kiremitlerin 2-3 cm. kalınlığında, 50 cm. eninde ve 80-100 cm. boyunda olduğunu göstermiştir. Kiremiti daha sonra Yunanlılar geliştirmiş, onlardan da Romalılar devralmıştır.

Batı Avrupa' da Romalılar, Yunan kiremit formlarını olabildiğince geliştirdiler. Özellikle yuvarlak kiremitte neredeyse bugünkü üretim kalitesine eriştiklerini söyleyebiliriz. Kiremit ve tuğlada ilk standartlar Romalılar tarafından geliştirilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Kalınlık nedeni ile oluşan kuruma ve pişirme problemlerini çözmeye çalışmışlar ve böylece ilk araştırma faaliyetlerini de yine onlar başlatmışlardır. Bu çalışmalar sonucunda mümkün olduğunca ince fakat eskisine göre çok daha sağlam malzemeler üretmişlerdir. İspanya, İngiltere, Fransa, Belçika ve Almanya' ya tuğla kiremiti tanıtan, kullanımının yaygınlaşmasını sağlayan yine Romalılardır. Zira kiremit ve tuğlayı bir sanayi dalı haline getirenler Romalılardır. Anadolu' ya baktığımızda burada da gelişmelerin yukarıdaki tarihlere paralel olarak gerçekleştiğini görüyoruz.

Kiremit Anadolu' da Yunanlılardan sonra Bizanslıların katkılarıyla gelişmiştir. Bundan sonra Osmanlı dönemine geçiş yaşanmış ve Osmanlılar zamanında kiremit ve tuğla üretimi önemli gelişmelere sahne olmuştur. Küçük ve Konkav Osmanlı Kiremitlerinin yapımı bu dönemde gerçekleşmiştir. Anadolu' da tuğla ve kiremitte ilk standart; Osmanlı döneminde getirilmiştir. Her şeyden önce standardizasyon çalışmaları ve emek yoğun çalışmanın mümkün olduğunca azaltılması konusu her dalda olduğu gibi tuğla ve kiremit endüstrisinde de ön plandadır.

Çatı kaplamalarında pişmiş kilden üretilen kiremit kullanmanın faydaları:
Tüketiciler beklentilerini ve ilgilerini arttırarak ürünlerin teknik özellikleri hakkında daha fazla araştırıp doğru ürünü bulmaya çalışıyorlar. Pişmiş kilden üretilen kiremitler doğal olmaları ve sağladıkları bir çok farklı üstünlükleri nedeniyle tercih ediliyor. Kil kiremitler yoğun yağış alan bölgelerde doğanın çetin koşullarına karşı çatıları güvenle korumaktadır.

Kilin tamamen doğal oluşu, kiremitlerin doğa ile olan uyumunu sağlıyor. Bünyesinde doğaya zararlı kimyasallar bulundurmadığından dolayı ekolojik dengenin bozulmasına da neden olmuyor. Bu nedenlerle çatıların doğal örtüsü yine doğanın bir parçası olan pişmiş kil ile örtülüyor.

Hiç yorum yok: