1 Nisan 2007 Pazar

Depremde yapı nasıl hasar alır?

Zeminin üzerine, zemin mühendisliklerine uygun olmayan yapıların inşa edilmesi. Su muhtevası yüksek olan ve taşıma gücü düşük olan zemine statik açıdan süneklilik düzeyi yüksek kat ötelenmelerine hakim bir yapı inşa ettiğimizi düşünelim. Deprem esnasında bu zemin sıvılaşma ve gevşeme yapacağından yapıyı taşıyamaz hale gelir ve yapı doğal seviyesinden aşağıya iner. Bu tür hasar çeşitlerini 17 Ağustos depreminde Gölcük-Kavaklı, Adapazarı Merkezde gördük.

Deprem yönetmeliğine uygun projelendirme yapılmadan yapı inşa edilmesi.

Olması gereken nitelikteki betonun kullanılmaması.

Yapının kullanım amacına ve zemin özelliklerine göre belirlenen demir donatısının projedeki miktarda kullanılmaması.

Deprem esnasında kolon-kiriş birleşim yerlerindeki moment aktarımını sağlayan etriye sıklaştırılmasının yapılmaması.

Binanın depreme güvenli bir şekilde cevap verebilmesi için oluşturduğu geometirik şeklin köşegenlerinin birleşiminde bulunan ağırlık merkezinin kaydırılmaması. Binanın her hangi bir katında simetriyi bozacak şekilde yük azaltılması(duvar yıkımı, kolon kesilmesi, büyük ölçülere sahip pencere açılması, v.b.) , yük arttırılması (çok ağır bir makina, local olarak malzeme konması,büyük su deposu konması,v.b.)

Uygulamanın yanlış yapılması.Beton ile demirin aderansını arttıran vibratörün uygulanmaması, malzemenin yanlış yerde tatbik edilmesi, yeni betonun sulanmaması, asimetrik şekilde binalara konsol yapılması.

Hiç yorum yok: