1 Nisan 2007 Pazar

Depreme dayanıklı yapılar için yeni yöntemler

Pamukkale Üniversitesi'nin "Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuarı"ndaki "betonarme binaların çelik perde ile güçlendirilmesi" deneyi başarıyla gerçekleştirildi. Prof. Kaplan: "Bu sistem ile yapılar 8 şiddetindeki depreme bile karşı koyabilecek."



--------------------------------------------------------------------------------
Horoz Medya
11/08/2006
--------------------------------------------------------------------------------
BİA (Denizli) - Pamukkale Üniversitesi'nde (PAÜ) depreme dayanıklı olmayan yapıların çabuk ve düşük maliyetle güçlendirilmesi için yeni bir yöntem geliştirildiği açıklandı.

PAÜ Rektörü Prof. Hasan Kazdağlı ve Mühendislik Fakültesi Yapı Anabilim Dalı, “Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuarı” koordinatörü Prof. Dr. Hasan Kaplan'ın verdikleri bilgiye göre laboratuarda sürdürülen "mevcut betonarme binaların dış çelik perde ile güçlendirilmesi" çalışmasında "riskli binalarda, binayı boşaltmadan kolay ve ekonomik bir yöntem"e ulaşıldı.

"Dışarıdan çelik perde ile güçlendirilen binalar 8 büyüklüğündeki depremlerde bile binanın çökmesine izin vermiyor. Binanız zarar görüyor ama can kaybı olmuyor.”

Marmara depreminden sonra

“Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuarı” 1999 Marmara depremininin ardında PAÜ Mühendislik Fakültesi Yapı Anabilim Dalı bünyesinde kuruldu.

Prof. Dr. Hasan Kaplan'ın koordinatörlüğünü üstlendiği laboratuarda görev yapan 13 kişilik uzman kadro, yapıların çelik perdeyle güçlendirilmesi çalışmasına iki yıl önce başladı. Laboratuarda inşa edilen küçük ölçekli modeller çelik perdeyle güçlendirildi. Modellere 6 ile 20 ton arasında basınç uygulandı. Konutların kolonlarında çatlaklar oluşurken, çökme olmadı.

Deney sonuçlarını PAÜ Rektörü Prof. Hasan Kazdağlı ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında açıklayan Prof. Dr. Hasan Kaplan, bu deneyle, yapıların "boşaltılmadan dayanıklı hale getirilmesine katkı"da bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

“Binaların çelik perdeyle güçlendirilmesinin etkili bir çözüm olduğu belirledik," diyen Kaplan, Türkiye'de de dünyada da hasarlı ve hasar görme ihtimali olan yapı ve yapı elemanlarının güçlendirilmesi konusunda yeni yöntemler geliştirme, yeni yaklaşımlar ortaya koyma zorunluluğundan yola çıktıklarını söyledi.

Deney projesiyle beş öğretim üyesinin doktora tezlerini yaptıklarını da açıklayan Prof. Kaplan çalışmalarının "dünya literatürüne de önemli katkı sağlayacağı" kanısında

Çalışmalarının Devlet Planlama Teşkilatı (DTP) ve 20'ye yakın üniversite tarafından desteklendiğini belirten Kaplan "Yapılan çalışma uluslararası bilim dergilerinde de yayınlanacak" dedi.

"Yeni geliştirilen bu yöntem ile deprem bakımından yetersiz olan birçok yapı, hızlı ve ekonomik bir şekilde yeterli hale gelecek, ülke ekonomisine de katkı sağlayacak."

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı da "Mevcut betonarme binaların dış çelik perde ile güçlendirilmesi" araştırmasının deneysel olarak ilk kez "birinci derece deprem bölgesinde yer alan Pamukkale Üniversitesi"nde yapılmış olduğuna dikkat çekti. (EK)

ADRES:
http://www.bianet.org/2006/08/11/83596.htm

Hiç yorum yok: