1 Nisan 2007 Pazar

DEPREME KARŞI YENİ BİR TABAN YALITIM SİSTEMİ

Washington'dan bir firma, binalara etki eden deprem şokunu %30-70 oranında azaltabilen yeni bir "Taban Yalıtım" sistemi geliştirdiğini açıkladı. Yeni sistem yatayda 61 cm'ye varan deplasmanları mümkün kılabiliyor. Yine aynı firma tarafından geliştirilen Ağırlı Sensörü Yastık sistemi ile de binaların güçlendirme çalışmaları sırasında hesapta olmayan yüklere maruz kalmasının önüne geçiliyor...


Arlington, WA- Washington'dan Seismic Shock Systems firması başkanı Michael Axon hafta içinde yaptığı açıklamayla, binalara, köprülere ve diğer önemli yapılara etkiyen sismik şoku %30-70 arasında azaltabilen yepeyeni bir depremden korunma cihazını tanıttı. Axon'a göre, patenti yeni alınan cihaz, hem yeni inşaatlar hem de güçlendirme çalışmaları için ekonomik bir koruma sağlıyor. Bunun deprem bölgelerinde gelecekte yapılacak inşaatlar için devrim niteliğinde olduğunu da ekliyor Axon.
Sismik şok kontrol cihazları, bir deprem anında binayı stabil hale getiren makul maliyetli çözümler sunuyor.
Test edilmiş ve patenti alınmış şok kontrol cihazları tipine göre 9 cm'den 21 cm'e kadar kayma hareketş yapabilen yeni bir "Taban Yalıtım - base Isolation" teknolojisi sunuyor.Cihazlar gereksinime göre, değişik çap, sürtünme katsayısı ve yük taşıma kapasitesinde imal edilebiliyor. Cihazlar, "Kuvvet Emici" olarak içi doğal kauçuk dolu ağır döküm ve paslanmaz çelik bir silindir ile "Kayar / Sallanır" bir mekanizmadan oluşuyor.
Sismik şok kontrol cihazları Bufallo Üniversitesi Sismik Laboratuvarında 23 tonluk bir kuvvet ve 49/10 g'lik bir ivme altında test edilmiş. Hangi tip ürünün kullanılacağı da yine firmanın özel geliştirdiği bir yazılım kullanılarak belirleniyor. Böylelikle cihazların optimum yerleşimi belirlenebiliyor.
Güçlendirme çalışmaları sırasında, Ağırlık Sensörü Yastık sistemi ( Weight Sensor Pad) yazılımı ile beraber binaya önceden belirlenmiş yükü etki ettirilebilecek (Bu sayede güçlendirilen eleman için çalışma sürerken diğer elemanlara hesaplanmamış yüklerin etkimesinin de önüne geçilmiş olacak). Aynı sistem oturmadan kaynaklanan yüklerin ayarlanması için de kullanılabiliyor. Bu yeni sitemler, güçlendirme çalışmaları sırasında binanın işlevini kaybetmesinin önüne geçiyor.
Daha fazla bilgi için: www.seismicshock.com
kaynak:yapiworld

Hiç yorum yok: