1 Nisan 2007 Pazar

ÜÇ KATLI AHŞAP BİNA DEPREM TESTİNDEN GEÇTİ

ABD'nin UC Berkeley üniversitesinde önceki gün gerçekleştirilen deneyde, 1994 Northridge depremi ivmelerinin %20 daha büyükleri uygulanan bire bir ölçekli üç katlı ahşap bina hasar görmedi...

Teste tabi tutulan üç katlı ahşap bina
-Contra Costa Times- UC Berkeley'de 12 Aralık günü yapılan ve üç katlı bir ahşap binaya uygulanan sismik sarsıntı testi iki aşamada gerçekleştirildi. İlk aşamada binaya, 1994 Northridge depremi (Richter ölçeği ile 6.7) sırasında Canoga Park'ta ölçülen yeryüzü ivmelerinin %86'sı etki ettirildi.
%86 oranı rasgele seçilmiş bir oran değildi. Deney yöneticilerinden Khalid Mosalam, önümüzdeki 50 yıl içinde bu büyüklükte (1994'ün %86'sı) bir depremin Güney Kaliforniya'da oluşma olasılığının %20 olduğunu açıkladı. Bu aşamada, binaya 0.34 G ve 0.36 G'lik yatay ivmeler uygulanırken, 0.43 G'lik de dikey bir ivme verildi.
Bu aşamada hasar görmeyen binaya, ikinci aşamada Northridge depreminden %20 daha büyük ivmeler uygulandı. Bu sırada binanın çok daha sert şekilde sarsıldığı görülse de, binada görülebilir bir hasar oluşmadı. Hatta deney ekibinden bir kişinin "Bu binayı bana satın!" diye bağırdığı duyuldu.
Böylelikle, "yumuşak" garaj katları çelik çerçeveler ile güçlendirilmiş bu tür ahşap binaların bu büyüklükteki depremlere karşı dayanıklı olduğu da gösterilmiş oldu.
kaynak:yapıworld

Hiç yorum yok: