6 Nisan 2007 Cuma

OSB

OSB (oriented strand board-yönlendirilmiş yonga plaka), uzun çam yongalarından, Türkiye'nin iklim koşullarına göre Avrupa'da üretilmiş üç katmanlı bir plakadır. Dış iki katmandaki yongalar, plakanın uzun kenarı boyunca, ortadaki katmanda ise, buna dik yönde yer alır. Yine Türkiye koşullarına uygun olarak, yongalar birbirlerine, gereğinden fazla miktarlarda sentetik bir reçine ile bağlanmıştır.

STANDARTLAR
OSB-2 yüklenebilir, kuru ortamlara uygun,
OSB-3 yüklenebilir, nemli ortamlara uygun,
OSB-4 de ağır yük taşıma kapasiteli ve neme dayanıklı malzemelerdir. --

UYGULAMA ALANLARI
Çatılarda, kiremit veya shingle altında,
Duvar ve ara bölmelerde,
Döşemelerde, parke altında veya parke yerine,
Yükseltilmiş döşeme ve dekoratif tavan yapımında,
Prefabrik yapılarda,
Askeri kışla ve baraka yapımında,
Beton kalıbı olarak,
İç dekorasyonda,
Depo, sahne ve spor salonlarında,
Fayans altında,
Ahşap merdiven yapımında,
Yat ve tekne dekorasyonunda,
Araç kasası yapımında,
Kapı ve raf yapımında,
Mobilya endüstrisinde,
Dayanıklı paket, ambalaj ve sandık yapımında,
Reklâm panosu olarak.

UYGULAMA
OSB'nin montajı, uzun kenarı mesnetlere dik olacak şekilde yapılmalı, kısa kenarlar mesnetlere isabet etmelidir. Mesnet aralıklarının 62,5 cm olması, firesiz uygulama sağlar. Normal ahşap aletleriyle işlenebilir. Her 1 m mesafe için, 1 mm genleşme boşluğu bırakılarak, 5'lik yivli çivi ile çakılmalıdır. OSB, uzun yongaları sayesinde, benzerlerinden daha dayanıklıdır. Çivileme noktalarında kopma veya parçalanma olmaz. Yük uygulaması, tercihan uzun ekseni boyunca yapılmalıdır.

DEPOLAMA VE ŞARTLANDIRMA
OSB plakalar, her ne kadar suya dayanıklı bağlayıcı kullanılmış olsa da, diğer ahşap malzemeler gibi havadaki nem oranına bağlı olarak genleşir veya büzülür. Tüm ahşap malzemeler gibi, ulaşım ve depolama sırasında yağıştan korunmalıdır. Plakalar, preslenme aşamasında bünyesinde içerdiği nispeten yüksek nem sayesinde, atmosferik nem değişimlerine daha iyi uyum sağlar. Yine de, plakaları tespit etmeden önce, ortam nemiyle kararlılığa ulaşması için uygulanacağı mekanda en az 48 saat zaman tanınması yerinde olur.

KALINLIK TOLERANSI
OSB'nin, yüzeyi perdahlı (sanded) ve perdahsız çeşitleri vardır. Kalınlık toleransı, perdahsız yüzeyli plakalarda dahi sadece ± 0.3 mm olup, ancak yüzeyi perdahlı benzer ürünlerdeki kadardır.

YAPI FİZİĞİ DEĞERLERİ
Isı iletkenliği ( ) 0.13 W/mK
Buhar difüzyonu direnci (µ) 350-450
Yangın sınıfı (DIN 4102)
B2

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
OSB ile çalışırken, diğer ahşap malzemelerde de olduğu gibi, maske, gözlük, toz emme donanımı ve benzeri güvenlik önlemleri alınmalıdır.

Not: Bu bilgiler genel olarak verilmiştir. Üretici firmaların üretim metodlarına göre değişiklikler olabilir.

Hiç yorum yok: