6 Nisan 2007 Cuma

Perlit

Perlit tanımı mağmanın asit fazında oluşan lavların soğuyup gözle ve mikroskopla görülebilecek bir yapıda kırılmasının meydana getirdiği kütle bünyesinde su damlacıkları bulunan volkanik bir cam türünü ifade eder.Bazı perlit türleri kırıldığı zaman inci parlaklığında küçük küreler elde edildiğinden perlit ismi inci anlamına gelen "perle" kelimesinden türetilmiştir.

Ticari kullanımda ise perlit elverişli bir sıcaklığa kadar ısıtıldığında genleşen ve gözenekli bir hale gelen volkanik doğuşumlu (menşeili) ve doğal olarak oluşan asitik bir camdır.Perlit belirli bir tane iriliğinde özel formlarda 900-1100°C arasında ısıtıldığında hacmini yaklaşık 20 kat genleştirmekte ve mısır gibi patlayarak yoğunluğu çok hafif bir hale gelmektedir.

Etibank'ın İzmir Cumaovası bucağındaki tesislerinde yılda yaklaşık 145,000 ton perlit madeni krılarak elenmekte e belirli büyüklüklere göre ayrılmaktadır.Bu perlitin bir kısmı patlama fırınlarında genleştirilmekte ve yılda 50,000 m3 genleştirilmiş perlit üretilmektedir.


Perlite önemli bir ekonomik özellik ürün niteliği kazandıran teknik özellikler genleştirilmesinden sonra elde edilmektedir.

Genleştirilmiş perlit çeşitli uygulama alanlarında istenen şu özelliklere sahiptir.

1) Gözeneklilik
2) Hafiflik
3) Isı ve ses yalıtıcılık(Yutuculuk)
4) Kİmyasal Pasiflik
5) Yanmazlık

Bazı Uygulama alanlarında erlitin yanlız bir özelliği kazanmakla birlikte uygulama alanlarının bir çoğunda birden fazla özelliğinin etkili olduğu bilinmektedir.

GÖZENEKLİLİK

Bu özellik perlit taneciklerindeki boşluk hacmini toplam tanecik hacmine oranının ortalaması olarak tanımlanır.Gözeneklilik perlite emicilik ve yüzeyde soğuma özellikleri kazandırmakta ve bu nedenle bu özelliğn gerekli olduğu uygulama alanlarında önem taşımaktadır.Su kirliliğini giderme çalışmaları ve ısı yalıtıcılığı aranan durumlarda su emicilik istenmemektedir.Bunun nedeni gözeneklere dolan suyun ısı iletkenliğini arttırması olmaktadır.Bu durumda silikon veya bir maddeyle gözenekler pasifleştirilerek perlit “hidrofobize” edilmektedir.

Perlitin gözenekli yapısı başta süzme yardımcı maddesi olmak üzere tarım,kimyasal maddeler için (Örn:tarım-savaş ilaçleı,temizleyiciler) taşıyıcı olarak kullanılmasını sağlamaktadır.

HAFİFLİK

Bu özellik gözenekli bir yapıya sahip olmanın bir sonucu olarak belirlenmektedir

Tane büyüklüğü dağılımına (granülametre) ve genleşme oranına bağlı olarak genleştirilmiş perlitin birim hacim ağırlıkları oldukça farklı değerlerde olabilmektedir.

Çeşitli kullanım alanlarında istenen birim hacim ağırlığa sahiptir.Hafiflik özellikle prefabrik yapı malzemesi üretiminde ve çeşitli dolgu malzemesi kullanımında perlit uygulamasını özendirici önemli bir nitelik olarak belirmektedir.

ISI VE SES YALITICILIK

Isı ve ses yalıtıcılık özelliği hafiflik gibi boşluklu(gözenekli) bir yapının sonucu olarak beliren bir özelliktir.Kuru perlit dolgusunun 24 C daki ısı iletkenlik hesap değeri kuru birim ağırlığına bağlı olarak,32 Kg/m3 birim hacim ağırlığında 0.04 W/m C dan 180 Kg/m3 birim hacim ağırlığında 0.055 W/m C kadar farklılık göstermektedir.Aynı sıcaklıkta cam yününün 0.037 W/m C ısı yalıtıcılığına sahip olduğunu söylemek perlitin yalıtıcılıktaki mükemmelliğini belirtmeye yardımcı olacaktır.

Bu özelliğinden dolayı perlit çimento ve alçı gibi bağlayıcılarla sıva,yalıtım betonu yapımında kullanılmakta ve ucuzluk,yanmazlık,bakteriyal ayrışmaya sonsuz direnci özelliğinden dolayı,diğer yalıtıcı malzemeler karşısında vazgeçilmez avantajlara sahip bulunmaktadır.

Ses emicilik ve ses yalıtıcılık konusunda da perlit veya perlitli ürünlerin önemli özendiricilikleri vardır.5 cm kalınlığındaki perlit gevşek dolgusu 13 dB düzeyinde ses yalıtımı sağlar.Bu değer aynı kalınlıktaki cam yünü için 12 dB stropor için 13 dB dir.

Görüldüğü gibi perlit ses geçirgenliğini önlemede dolgusu alışılmış diğer malzemelere göre eşit performans vermenin dışında ucuzluk dayanıkılık gibi özellikleriyle de üstünlük sağlayacak düzeydedir.Ayrıca büyük salonların perlitli sıvayla sıvanması duvarların ses özelliğini artırmakta çınlamayı ve yankılanmayı ortadan kaldırarak akustik özelliklere önemli katkıda bulunmaktadır.

KİMYASAL PASİFLİK

Perlit kararlı kimyasal yapısı nedeniyle kimyasal reaksionlara girmeyen ve suda çözünmeyen bir maddedir.Bu özelliğinden dolayı perlit çeşitli kimyasal maddelerle birlikte onları etkilemeden kullanılabilmekte ayrıva fiziksel özellikleriyle de katkı yapmaktadır.(Perlit sadece derişik hidroklorik asitte çözünmektedir)Bu çerçevede perlit dolgu maddesi,kimyasal madde taşıyıcısı,süzme yardımcı malzemesi,yalıtım maddesi vb.yerlerde kullanılmaktadır.

YANMAZLIK

Anorganik bir yapıya sahip olan perlit özellikle hafiflik ve yalıtıcılıkla kendisine rekabet edebilecek organik kökenli yapay malzemelere oranla yanmazlık üstünlüğüne sahiptir.

Yanmazlık özelliği yanında yüksek ısılarda uzun süre bozulmadan dayanabilme ve ısı ısı yalıtıcılık özelliği bulunduğundan yangında zarar görmesi istenmeyen önemli yapı elemanlarının korunmasında kullanılır.Uygun detayda düzenlenen koruyucu perlit katmanları 700 C - 900 C arasındaki yangın sıcaklığında 4 saate kadar taşıyıcı çelik elemanları koruyabilmektedir.Yanmazlık ve ısı yalıtım özelliğinden dolayı metalurji sanayiindede kullanılmaktadır.

Neden Perlit Kullanılmalıdır ?

Etiper Perlit binalarınızda yaşayacak çağdaş ısı yalıtım malzemesidir.

İnşaatlarda çatı ve duvarların ısı yalıtımında gereken önem verilerek yapılırsa sağlanacak enerji tasarrufunun getireceği faydalar çok fazladır.

Tüm dünyada ve Türkiyemizde inşaatlarda yaygın olarak genleşmiş Etiper Perlit kullanılmaktadır.

Etiper Perlit; yağ, içme suyu ve benzeri gıda sularının filitrasyonunda, sanayide, tarımda inşaatta kullanılmaktadır.

Etiper Perlit tabiatta radyoaktif içermeyen madenlerdendir.

Etiper Perlit, binalarınızla yaşayacak çağdaş ısı yalıtım malzemesidir. Etiper kullanılan binalarda yazlar serin, kışlar sıcak geçer.

Etiper Perlit anorganik bir madde olup; yüksek ısıda özelliğini kaybetmez, yangının sıçramasını ve dağılmasını önler.

Bünyesinde açık ve kapalı binlerce hava boşluğu olması nedeniyle hafiftir. Bu gözenekler, Etiper Perlit'e olağanüstü ısı yalıtım özelliği kazandırır.

Benzersiz bir ses yutucusudur. Gözenekliğinin ve hafifliğinin bir sonucu olarak Etiper Perlit, yüksek frekanslı sesleri etkisiz hale getirir.

Etiper Perlit, kararlı kimyasal yapısı nedeniyle kimyasal reaksiyona girmez. Nötr bir malzeme olup, suda erimez, çürümez, bozuşmaz.

Etiper Perlit, İnşaatlarınızın konforu, paranızın tasarrufu demektir. Hafifliği nedeniyle demir ve çimento kullanımını % 10 azaltır, maliyetleri düşürür.

Konutlarınızı genişletir; yüksek ısı yalıtım özelliği nedeni ile duvar kalınlıkları azalır, böylece bina kullanma alanı artar.

Hafiftir deprem sigortasıdır. Binanızın ölü yükünü azaltır. 150m2 ' lik dairenizi 15 ton kum yerine 0,5 ton (500kg) Etiper Perlit ile sıvayabilirsiniz.

Etiper Perlit ödediğiniz paranın karşılığını aynı yıl içinde yakıt tasarrufundan geri alırsınız.


Çatılarda Perlit Kullanımı

Etiper Perlit bozulmaz, bina ömrü ile birlikte yaşar. Etiper Perlit kullanılan binalarda yazlar serin, kışlar sıcak geçer. %40 yakıt tasarrufu sağlar. Darbeli sesleri yalıtır. Fare ve haşere barındırmaz ve haşereden zarar görmez. Sudan etkilenmez, çürümez ve bozuşmaz. Yanmaz bir malzeme olduğu için evinize yangın sirayetini en az 4 saat geciktirir. Hafiftir, taşınması ve uygulanması çok kolaydır. Steril ve doğal madde olduğundan sağlığa zararlı değildir. Hammaddesi yerli olup, en etkin ISI YALITIM malzemeleridir.

Hiç yorum yok: