1 Nisan 2007 Pazar

ABD'DE ÜÇ KATLI BİNAYA GERÇEK DEPREM TESTİ

ABD'nin en büyük deprem simülatöründe, bire bir modellenmiş üç katlı ahşap bir bina teste tabi tutuluyor. UC Berkeley'de düzenlenecek deney sırasında, ABD'de çok sayıda üretilmiş ve alt katı garaj olarak kullanıldığı için "yumuşak kat" etkisine maruz kalabilecek ahşap yapıların nasıl güçlendirilebileceği üzerine veriler elde edilecek...


Deney için bire bir modellenmiş alt katı garaj olarak kullanılan ahşap bina
-Berkeley Basın Açıklaması- Bugün, Berkeley Üniversitesi'nde, ABD'nin en büyük deprem simülatöründe 1:1 ölçekli üç katlı bir ahşap binaya sismik sarsıntı testi uygulanıyor. Şimdiye kadar ABD'de yapılmış kendi alanındaki en büyük ölçekli deney sırasında, 1994 yılında Northridge depreminde kaydedilen çok yönlü (farklı eksendeki) zemin hareketleri model binaya etki ettirilecek.
ABD'de yıllardır, ahşap taşıyıcı sisteme sahip çok daireli ve altları "yumuşak kat" etkisi yaratmaya müsait garajlardan oluşan binalar üretilmekte. Yumuşak kat etkisi yüzünden büyük depremlerde son yıllarda pek çok bina ya ağır hasara uğradı ya da çöktü.
1960-1970'lerde yapılmış ve bu tür taşıma sistemine sahip pek çok bina, 1989 Loma Prieta ve 1994 Horthridge - Kaliforniya depremleri sırasında zemin katları üzerine çöktüler. Bunlardan birinde Northrdige Meadows apartmanında 16 kişi hayatını kaybetti.
O günden bu yana, bu tür yapıların bir kısmı sismik açıdan güçlendirildi. Tipik güçlendirme çalışmalarında, garaj açıklıklarının etrafına çelik çerçeveler yerleştirlidi, perde duvarlar inşa edildi veya temellerine daha sıkı bağlanmaları temin edildi.

Çelik çerçeve ile güçlendirilmiş garaj katı
Şimdiye kadar, bu tür güçlendirme çalışmalarının etkinliklerini test edebilecek ölçekte bir deney yapılmamıştı. 12 Aralık günü (bugün), inşaat mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden Khalid Mosalam ve Stephen Mahin tarafından, bu güçlendirme çalışmalarının gerçek bir deprem anındaki etkinliklerini test edecek bir deney düzenleniyor.
Deney için, 1:1 ölçekli model bina dış cephe bitirme elemanları da dahil olmak üzere hazırlandı. Bina altındaki garaj, çelik bir çerçeve ile güçlendirildi.
Deney, Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA)'nın Northridge depremi sonrası kurulan Kaliforniya Acil Durum Servisleri Bürosu vasıtası ile yürüttüğü 6.9 milyon dolarlık ahşap yapı sistemleri projesinin bir parçasını oluşturuyor.
UC Berkeley tararfından yapılacak deneyde, yapısal sistem içine yerleştirilmiş küçük uzaktan kumandalı alıcıların etkinliği de test edilecek.
Projeyi, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ile yapılan anlaşma gereği Üniversiteler Arası Deprem Araştırma Konsorsiyumu (CUREE) yürütüyor. UC Berkeley'de bugün yapılacak deneyin sonuçları, mevcut benzer binaların durumunu ortaya çıkaracağı kadar, yeni standartların geliştirilmesinde de kullanılacak.
kaynak:yapiworld

Hiç yorum yok: