1 Nisan 2007 Pazar

Ahşap Malzemenin Yararları

Ahşap yapılarda yaşayanların fizyolojik ve psikolojik açıdan kendilerini cok daha sağlıklı hissettiklerini?
Ahşabın insanla birlikte soluk aldığını, romatizma, astım, böbrek hastalıkları ve dolaşım bozuklukları üzerinde olumlu etkileri olduğunu?
Japon deprem uzmanlarının, tüm dünyada depreme karşı en dayanıklı yapının Osmanlı ahşap karkas sistemi olduğunu açıkladıklarını?
1894 İstanbul depreminde, kalitesiz ahşap yapıların bile yıkılmadığını yanlarındaki güzel, yeni ve demirle bağlanmiş kagir yapıların tümüyle yıkıldığını?
ABD'deki konutların yaklaşık yüzde 90'ının ahşap olduğunu?
Şiddetli bir deprem sonrasında hasar gören betonarme bir yapının yıkılmak zorunda oldugunu, hasar gören ahşap bir yapının ise kısa sürede onarılıp, tekrar içinde yaşanilabileceğini?
Betonarme-karkas dışında kalan tüm yapım sistemlerinde, zaman icinde hasar gören taşıyıcı elemanların, yapı tümüyle yıkılmadan onarılabildiğini, hatta degistirilebildiğini?
Marmara ve Bolu depremlerinde ahşap yapılarda yaşayanlardan hic kimsenin yaşamını yitirmediğini?
Bir depremde, başlıca olüm nedeninin yalnızca betonun ağırlığı olduğunu?

Ahşap yapıların çok hafif olduğunu, kolay kolay çökmediğini, çökse bile icinde bulunanları öldürmediğini?
Betonarmenin, ahşaba göre 5 misli, çeliğin 13 misli ağır olduğunu?
Tarihten günümüze ulaşan en güzel sarayların, tapınakların ve diğer görkemli yapıların hiçbirinde beton kullanılmadığını ve binlerce yıldır ayakta kaldıklarını?
1225'te Ren Nehri'ne yapılan ahşap Basel Köprüsü'nün 1903 yılına dek 774 yıl hizmet verdiğini.
13'üncü ve 14'üncü yüzyıllarda yapılan, ahşap kolon ve çatıları olan Kastamonu, Mahmutbey, Beyşehir, Eşrefoglu ve Afyon Ulu camilerinin, özel bir bakım yapılmaksızın 600-700 yıldır ayakta oldugunu?
Dünyanın en büyük tarihi üç ahşap yapısından bir tanesinin, 100 metre boyu ve sekiz katlı bir binaya eşdeğer yüksekliğiyle tam 100 yıldır ayakta olan Büyükada'daki Rum Yetimhanesi olduğunu?
1790'da, ahşap kullanılarak ve hiçbir taşıyıcı eleman olmaksızın 108 metre "açıklığa" ulaşıldığını, bugün bu açıklığın 250 metreye ulastığını?
Bir yangın sırasında, gerekli kesitin biraz daha büyüğü kullanıldığında, dıştaki kömürleşen tabakanın iç ahşabın yanmasını geciktirdiğini?

Yangına dayanıklı olduğu icin, dünyanın önde gelen mimarlarının ahşabı çelige yeğlediklerini?
Bir yangın sırasında, çelik bir çatının 600 dereceden sonra çökme riskinin belirdiğini ve 15 dakika icinde çökebileceğini buna karşılık ahşap bir çatının ortalama 1 saat ayakta kalabildiğini ve bu yüzden insanların canlarını kurtarma zamanlarının olduğunu?
Ahşabı, yapı sektöründe kullanan ülkelerde ormanların küçülmediğini, tersine bilimsel bir yaklaşım ve koruma anlayışı Türkiye'nin tüm deprem riskinden 20 yil icerisinde tümüyle kurtulacağını ile büyümekte olduğunu?
ABD'lilerin, yaşadığı topraklar üzerinde yalnızca 200 yıldır ev yaptıklarını, Anadolu'da ise 10 bin yıldır geleneksel yöntemlerle ev yapıldığını?
ABD'lilerin, depreme karşı yaşam güvenceleri icin, Anadolu insanının binlerce yıldır tanıdığı, uyguladığı ve 1940'lara dek de sürekli gelistirdiği ahşap-karkas yapi sistemini yaygın biçimde kullandıklarını?

Bugün gerekli önlemler alınır, ahşaba dönülürse ve doğa da bize 20 yıl "avans" verirse,?

Hiç yorum yok: