28 Mart 2007 Çarşamba

150 M2 Prefabrİk Ev Malİyetİ

Ytong ev tek ve 2 katlı 55 m2 den 225 m2 ye kadar m2 si bitmiş 350-400 dolar civarında.

Ytong konut sistemi, konut üretimini hızlandırmak ve en ekonomik çözümü oluşturmak amacı ile geliştirilen bir hazır konut sistemidir.
1.Yapı Tarzı:
Yapının duvarlarından, çatı ve normal kat döşemelerine kadar tüm aksamları Ytong Yapı Malzeme ve Elemanları ile kolayca inşa edilir. İnşaat alanı nerede olursa olsun çimento, kum, kalıp ve işçilik masrafları diğer sistemlere göre en az seviyeye iner.
Zemin cinslerine uygun olarak seçilmiş olan temeller üzerine Donatılı Düşey Duvar Elemanları tekniğine uygun olarak monte edilir. Montajı yapılan duvarlar min. 20x20 ebatlarında betonarme hatıllar ile bağlanır. Döşeme ve Çatı Panellerinin betonarme hatıllarının üzerine montajı ile kaba yapı tamamlanır. Paneller fabrika şartlarında milimetrik hassasiyette ve her türlü kalite kontrolü yapılarak imal edildiğinden yapı ± 10 mm hassasiyetinde inşa edilebilmektedir.
Ytong Konut Sistemi, tam anlamıyla “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik”in Yığma Kâgir Yapılar bölümünde mütalaa edilmesi gerekir. Ancak Ytong Konut Sistemine göre inşa edilecek yapıların projelendirilmesinde şirketimizin önerdiği proje ve uygulama esaslarına uyulmalıdır.

Bu elemanlarla inşa edilecek yapıların kalkan duvarları, yangın duvarları gibi bölümlerinde G4 sınıfı Ytong blok malzemeler kullanılır.
2. Projelendirme:
Çelik donatılı olarak üretilmiş taşıyıcı Ytong duvar, döşeme ve çatı elemanları ile uygulanmak üzere birçok modelde proje sunulmaktadır. Tek veya iki katlı olarak sunulan tüm modellerin mimari, uygulama, elektrik ve tesisat projeleri Ytong tarafından sipariş sahiplerine verilmekte ve montaj konusunda gerekli destek sağlanmaktadır. Beğendiğiniz modelin uygulama projeleri siparişiniz ile birlikte ücretsiz olarak sunulmaktadır. Mevcut projeleriniz, Ytong’un uzman mimar ve mühendisleri tarafından ücretsiz olarak Ytong Konut Sistemi’ne göre yeniden modüle edilebilmektedir.
3. İnce Yapı İşleri:
Ytong paneller ile düzgün bir yüzey elde edildiği için geleneksel inşaat tekniğine göre sıva ve işçilikten büyük oranda tasarruf edilebilmektedir.
4. Deprem Emniyeti:
Deprem dayanımı ile ilgili teknik raporlar mevcuttur. Deprem bölgesinde, deprem öncesinde inşa edilmiş hiçbir yapı depremde yıkılmamış, hasar dahi görmemiştir. Ytong Yapı Sisteminin depreme karşı dayanıklılığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, İ.T.Ü. ve O.D.T.Ü. tarafından verilen raporlar ile kanıtlanmıştır.
5. Yalıtım:
Ytong Yapı Malzeme ve Elemanları yüksek ısı ve ses yalıtım değerlerine sahip olduğundan ilave yalıtım malzemesi gerektirmez.

6. Yapının ekonomik ömrü:
Betonarme yapıların ekonomik ömrü ile aynıdır.
7. Ekonomi:
Ytong Konut Sistemi geleneksel yapılar ve hafif geçici prefabrik yapılardan pahalı değildir. Buna karşın, yeni yapı sistemleri olarak lanse edilen çelik karkas, ahşap ve kütük evlerden % 50–70 mertebelerinde daha ucuzdur.
8. Yapım Süresi:
Kaba inşaat için ~30 gün, anahtar teslimi için ~90 gün hesaplanabilir. Diğer yapı sistemlerine göre inşaat süresi çok daha kısadır.
9. Yangın Emniyeti:
YTONG 1200 oC’ye kadar ateşe dayanıklı olduğundan yapıda yangın emniyeti sağlar. Özellikle deprem sonrası ülkemizde alternatif konut sistemlerinin yangın güvenliği göz ardı edilmektedir. Oysa bu tür yapılar yangına çok hassas olan ahşap, strafor, poliüretan gibi malzemeler kullanılarak inşa edilmektedir.
10. Diğer avantajlar:
Isı yalıtım özelliğinden dolayı kışın ve yazın, ısıtma-soğutma masrafları en az seviyeye iner. Ytong konut sistemi ile inşa edilen konutlar yapı kalitesi açısından 1. sınıftır. Bu yapılarda kullanılan Ytong malzemelerinin tutarı toplam konut maliyetinin yaklaşık % 20’si mertebesindedir.
Kullanıldığı Yerler:
Ytong Konut Sistemi ile 1963 yılından günümüze, yurdumuzun dört köşesinde; sağlık ocağı, deprem evleri, okul, yurt, karakol, muhtarlık gibi sosyal ve kamu binaları ile turistik tesis, dağ ve orman evleri, villa inşa edilmiş ve edilmektedir.
Uygun bir montaj planlaması ile bir usta ve 3 işçi 100 m² tek katlı bir konutun Ytong montajını 5 günde tamamlayabilmektedir.
www.ytong.com.tr


Temeller
Ytong konut sistemi ile yapılacak bir yapının temelleri ve su basmanı yapılırken Ytong modülasyon planına uygun olarak, duvar-temel bağlantı filizleri konmalıdır. Söz konusu filizler su basman betonu döküldükten hemen sonra ve beton henüz sertleşmeden konmalıdır.
Duvar - temel bağlantı filizi detayları


Duvarlar
1. Ytong donatılı düşey duvar elemanları, betonarme su basman hatıl üzerine konmadan önce, zemin ince bir çimento harç ile tesviye edilerek oturtulmalıdır. Montaja binanın köşesinden başlanmalı, buradan iki eleman birbirine dik olarak konduktan sonra köşeden köşeye, köşeden pencere boşluğuna veya köşeden kapı boşluğuna doğru montaj sürdürülmelidir.
2. Ytong donatılı düşey duvarlar, damlalık yapabilmek için, su basman betonundan 2 cm dışarıya taşacak şekilde monte edilmelidir.
3. Montajın istenilen hassasiyetle yürütülebilmesi için ahşap bir mastar köşeden köşeye yere tesbit edilmeli ve montajdan önce hataları gidermek için zemine eleman genişlikleri işaretlenmeli ve montajın bu işaretlere uygun gittiği kontrol edilmelidir.
4. Duvar elemanları monte edilirken terazisine ve gönyesine tam olarak getirilip birbiriyle iyice bitişmesi sağlandıktan sonra ahşap desteklerle takviye edilmeli ve her iki köşedeki iki eleman köşe kancaları ile birbirine tutturulmalıdır. Bkz şekil (Düşey duvar köşe birleşimi–1 ve Düşey duvar köşe birlesimi–2)
5. Pencere altlarında parapet düşey duvar elemanları, taşıyıcı düşey duvar elemanlarına Şekil’deki gibi sabitlenmelidir.
(Taşıyıcı Düşey Duvarlarda Gizli Hatıl Teşkili.wmf)
6. Duvar montajı tamamlandıktan sonra, düşey şerbet kanallarının şerbetleme işlemine geçilmeli ve şerbetleme öncesi kanallar ıslatılmalıdır.
7. Sonrasında çimento ve ince kumdan oluşan oldukça akıcı şerbet, 10 cm boşluk kalıncaya kadar kanallara doldurulmalıdır.
8. Şerbet kanallarına doldurulan şerbet tamamıyla donmadan duvar-hatıl filizleri kanala yerleştirilmelidir. Şerbetleme işlemi tamamlandıktan ve her bir elemana üst kalınlıktan ikişer adet 30 cm uzunluğunda 12lik inşaat demiri çakıldıktan sonra betonarme hatıl kalıpları çakılmalı ve hatıl donatıları döşenmelidir.
9. Betonarme hatılların genişliği, üzerinde durduğu duvarların genişliğinde ve en az 20 cm yüksekliğinde olmalıdır.
10. Betonarme hatıl betonları döküldükten sonra prizini alıncaya kadar destekler sökülmemeli ve duvar üzerinde herhangi bir işlem yapılmamalıdır.
11. Betonarme hatıl betonları tamamıyla donmadan, hatıl-üst duvar ve hatıl-döşeme filizleri konmalıdır.
12. Betonarme hatıllar tamamıyla prizini aldıktan sonra döşeme veya çatı elemanlarının montajına geçilmelidir.
Döşemeler
1. Döşeme ve çatı elemanları betonarme hatıllara min 7 cm, çelik mesnetlere ise min 5 cm oturtulmalı, betonarme hatıllar önce temizlenmeli sonra ~1 cm kalınlığında akıcı olmayan bir harç konmalı, sonrasında döşeme ve çatı elemanlarının montajına geçilmelidir. Çelik mesnetler için harç kullanılmamalıdır.
2. İnsan gücünü aşan ağırlıktaki elemanlar bir mobil vinç ile monte edilmelidir. Montaj için gerekli olan montaj aletleri Ytong firması tarafından temin edilebilmektedir.
3. Ytong döşeme ve çatı elemanları ters monte edilmemeli montaj (Çatı ve Döşeme Plağı Montajı. wmf) sonrası elemanlar üzerinde bulunan yazılar okunur durumda olmalı ve üstte bir şerbet kanalı oluştuğuna dikkat edilmelidir.
4. Döşeme veya çatı elemanları dizildikten sonra takozlar (Deprem Takozu Detayı. wmf) oluşturulmalı ve sonrasında döşeme donatıları konmalıdır.
5. Bir ucu mesnetlerdeki hatıllara bağlanmış 10’luk inşaat demiri, döşeme elemanlarının şerbet kanalı boyunca kanala uzatılmalı ve harçlamaya daha sonra geçilmelidir.
6. Şerbetleme öncesi kanallar temizlenmeli, bir miktar sulanmalı ve daha sonra da 300 doz çimento-kum karışımlı harç kanallara dökülmelidir. Harç işlemi aşırı güneş veya don etkisinde yapılmamalı, priz tamamlanıncaya kadar ıslak tutulmalı, üzerinde gezilmemeli, sarsıntıya maruz kalmamalıdır.
7. Döşeme alanında boşluk oluşturabilmek için Şekil’deki (Döşeme Alanında Çelik Bant ile Boşluk Oluşturulması. wmf) detay uygulanmalıdır.
8. Montajı tamamlanmış elemanlar üzerinde çekiç ve keski ile işlem yapılmamalıdır.
9. Ytong donatılı döşeme ve çatı elemanları munzam yayılı yüke göre dizayn edilmişlerdir.
Bundan ötürü noktasal yüklerden kaçınılmalı, ağır alet ve aksamlar mesnetler üzerine konmalı veya kalas atarak yükün muhtelif elemanlara dağılması sağlanmalıdır.
10. Ytong donatılı döşeme ve çatı elemanları firmanın bilgisi dışında kesilmemeli, boydan kısaltılmamalı ve tarif edilen ölçülerin (Çatı ve Döşeme Elemanlarında Boşluk Oluşturma) dışında oyuklar açılmamalıdır.

Detaylar (.wmf, .dwg)

1. Döşeme Plağı+Duvar Elemanı Hatıl Bağlantı Detayı–1
.wmf - .dwg
2. Döşeme Plağı+Duvar Elemanı Hatıl Bağlantı Detayı–2
.wmf - .dwg
3. Düşey Duvar
.wmf - .dwg
4. Düşey Duvar Köşe Birleşimi - 1
.wmf - .dwg
5. Düşey Duvar Köşe Birleşimi- 2
.wmf - .dwg
6. Düşey Duvar Temel Bağlantı Donatısı Filiz Yerleşimi
.wmf - .dwg
7. Duvar Elemanı+Çatı Plağı Hatıl Bağlantı Detayı-Düz
.wmf - .dwg
8. Duvar Elemanı+Çatı Plağı Hatıl Bağlantı Detayı-Eğimli
.wmf - .dwg
9. Duvar Elemanı+Döşeme Plağı Hatıl Detayı
.wmf - .dwg
10. Çatı ve Döşeme Plağı Montajı
.wmf - .dwg
11. Deprem Takozu Detayı
.wmf - .dwg
12. Çatı ve Döşeme Elemanlarında Boşluk Oluşturma
.wmf - .dwg
13. Döşeme Alanında Çelik Bant ile Boşluk Oluşturulması
.wmf - .dwg
14. Eğimli Çatı Plaklarında Saçak Detayı
.wmf - .dwg
15. Hatıl Boy Demir Ek Bağlantısı
.wmf - .dwg
16. Hatıl Köşe Bağlantısı
.wmf - .dwg
17. Kapı Pencere Boşluğu Sarkan Hatıl
.wmf - .dwg
18. Taşıyıcı Düşey Duvarlarda Gizli Hatıl Teşkili
.wmf - .dwg
19. Derz Detayı
.wmf - .dwg
20. Kolonlar Arası Düşey Duvar Uygulaması
.wmf - .dwg
21. Düşey Duvar Alt Bağlantı Örneği
.wmf - .dwg
22. Düşey Duvar Boşluk Üstü Alt Bağlantı Örneği
.wmf - .dwg
23. Düşey Duvar Üst Bağlantı Örneği
.wmf - .dwg
24. Zemin Gruplarına Göre Temel Boyutları (A ve B)
.wmf - .dwg
25. Zemin Gruplarına Göre Temel Boyutları_1 (C)
.wmf - .dwg
26. Zemin Gruplarına Göre Temel Boyutları_2 (D)
.wmf - .dwg
27. Çatı Elemanları Montaj Planı
.wmf - .dwg

www.ytong.com.tr

Hiç yorum yok: