28 Mart 2007 Çarşamba

Kendiliğinden yerleşen beton (self Compacting Concrete)

Tanım:
Kendi ağırlığı altında, vibrasyona ihtiyaç duyulmadan, istenilen yerlere kolayca yerleşen terleme, ayrışma gibi sakıncaları göstermeyen, içerdiği polikarboksil esaslı yeni nesil yüksek performanslı beton katkısı ile dayanımı yüksek, iyi sıkışma sağlanabilen çok akıcı kıvamlı bir betondur.


Hazır beton üreticileri ve tüketicileri için beton dökümü, yerleştirilmesi ve sıkıştırılması inşaatlarda çoğu zaman zor biri iş olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu zaman da vibratör ile betonu sıkıştırmak yorucu bir iş olmakta ve çevreye çok gürültü yayarak zarar vermektedir.

Kesitin doğru bir şekilde doldurulması sağlamak için yeterli sıkıştırma ve dökülen betonun homojenliğini sağlamak için kaliteli işçilik ve sıkı kontrol gerekmektedir. Beton dökümlerinde istenen işlenebilirlik inşaatın tipine, seçilen yerleştirme ve sıkıştırma yöntemlerine, kalıbın karmaşık şekline ve donatının sıklık derecesini etkileyen yapısal tasarım detaylarına bağlıdır.
Bu şartları sağlamak için çok akıcı kıvamlı, Kendiliğinden Yerleşen Betonların kullanımına olan gereksinim gittikçe artmaktadır. Kendiliğinden Yerleşen Beton, kendi ağırlığı altında istenen yere yayılabilen, iç ve dış vibrasyon gerektirmeksizin; ayrışma ve terlemeye bağlı kusurları görmeksizin, iyi sıkışma elde edilebilen, çok akıcı kıvamlı betondur.

Hiç yorum yok: