28 Mart 2007 Çarşamba

Betonarme Yapilarin Tasariminda Temel İlke Ve YÖntemler

Bir betonarme yapının tasarlanan amaca uygun,sağlam ve ekonomik olması istenir.Bu 3 istem zaman zaman birbiriyle çelişir görünür.Örneğin mimari tasarımda,uygulama düşünülmeden,yalnızca yapının işlevi ya da estetik gözönüne alınmışsa,taşıyıcı sistemin seçiminde güçlükler cıkar. Ya da sağlamlığı arttırmak için alınacak önlemler-kolonların gereksiz yere büyütülmesi-yaoının işlevini aksatabilir. Aynı zamanda maliyeti arttırabilir.Yeterli doğal işik sağlamak ya da estetik endişeyle tüm cephelerin camla örtülmesi ısı kaybını,sonuçma ısıtma maliyetini aşırı ölçüde etkiliyebilir.Ya da yapının işlevi düşünülmeden döşenen bir elektrik tesisatı aydınlatmada yetersiz kalabilir.Bu örnekler çoğaltılabilir. Ancak ortaya cıkan problemlere uygun çözümler bulunarak her yöndeki istemlere cevap veren mükemmel bir yapı projesine ulaşılabilir.Ekip çalişmasından anladıgımız da işte budur arkadaşlar.
Bir mühendislik yapısının öngörülen ömrü(ekonomik ömrü) süresince karşılaşacağı yük ya da yük etkilerine yıkılmadan ev aşırı deformasyona (sehim,dönme) uğramadan karşı koyması gerekir. PROJENİN AMACI BUNU SAĞLAMAKTIR.

Bir yapının ekonomik ömrü kullanımına göre değişir.genel olarak bu süreler:

iş hanları:50yıl
konutlar :50-100yıl
köprüler :100-200 yıl,
mabetler:500yıl

bu sürenin bitiminde ya yapı fonksiyonunu yitirir;ya da sürekli onarım giderleri ile ekonomik bir yapı olmaktan çıkar.Proje mühendisi bir betonarme yapının taarımını değişik aşamalarda gercekleştirir.

1)Taşıyıcı sistem seçimi
2)Yüklerin saptanması
3)Bu yuklerin altında taşıyıcı sistem elemanlarında meydana gelebilecek max. kesit tesirlerinin (M,T,V,N) hesabı (statik hesap)
4)Max. kesit tesirlerine göre elemanların boyutladırılması


Taşıyıcı sistemin seçimi projenin en önemli bölümüdür. İyi bir sistem seçimi mühendislik deneyimi ve önsezi gerektirir.Böyle bir seçim sonraki aşamalarda ortaya cıkabilecek sorunları azaltır.

Mühendislik hüner,karışık taşıyıcı sistemleri olanüstü beceri ile çözmek değil;hesabı olanüstü beceri gerektirmeyecek,basit,sade çalişma biçimi açık sistemleri kullanmaktır.

Hiç yorum yok: