29 Mart 2007 Perşembe

Neden Ahşap?

Zamana kalsa,

Ahşabı seçerdi: Ahşap, uzun ömrüyle zamana yıllarca eşlik ederdi…
Telekomünikasyon hatlarında kullanılan ahşap direklerin hizmet ömrü 50 yıl, ahşap karayolu köprülerinin de öyle, ön koruma işleminden geçmiş çam doğramanın ise 60 yıldır. Aynı alanlarda beton, çelik ve PVC'nin ömrü ahşabın ömrünün yarısına bile ulaşamıyor. Ahşap, fiziksel özelliklerini tarih sürecinde kanıtlamış bir yapı malzemesidir. Günümüz teknolojisinin ürettiği koruyucu maddeler ve yöntemlerle daha da üstün özellikler kazanmıştır. Birlik'te, eski bilgilerimizi tazeleyecek çağdaş teknoloji ile birleştireceğiz .

Depreme sorsanız,

yapı malzemeleri arasında en güveniliri (?) ahşap derdi. 17 Ağustos depremiyle bilinçsiz inşa edilen tüm yapıların onbinlerce cana mal olduğunu gördük. Şu anda benzer fay hattına sahip Kaliforniya'da deprem riski “sıfır”a yakındır. Bu rakam, deprem olasılığının değil, depremin vereceği olası hasarın rakamıdır. Çünkü artık Kaliforniya'da konutların %99'u ahşaptır. Biz ise hâlâ, ahşaba göre 30 misli ağır betonarme yapıların, daha sağlam nasıl yapılacağını tartışıyoruz. Şehirler ortalama 20 yılda rant ve fonksiyon farklılaşması ile kabuk değiştirir. Birlik'te bugünden itibaren alacağımız önlemlerle ahşaba hayatımızda daha çok yer vermeye başlarsak, hem sağlıklı yaşam olanağına kavuşur, hem de tüm deprem riskinden her gün biraz daha uzaklaşmış oluruz. Hiçbir ticari ya da mesleki amaç, insan hayatından daha değerli olamaz.

Alevlere baksanız,

en güvenli yapı malzemesinin ahşap olduğunu görürdünüz.Ahşap ısı geçirmeme ve kömürleşme özelliklerinden dolayı yangına 30-90 dakika dayanabiliyor. ABD'de spor salonu gibi büyük kalabalıkları barındıracak yapıların, yangın tehlikesine karşı ahşap karkasla inşa edilmesinin nedeni bundandır.

Birlik'te ahşabın yeniden keşfi, doğal afetlerdeki can kayıplarını önlemekle kalmayacak, beraberinde doğal dengelerin korunması, yeni estetik değerlerin ve sağlıklı yaşam koşullarının kazanılması gibi önemli yararlar da sağlayacaktır.

Bir bilene danışsanız.

Bir ahşap ustasına, bir mimara, mühendise… Ahşap kadar geniş olanaklı bir başka malzeme daha sayamazdı. Ahşap, hafifliği nedeniyle, büyük ve geniş açıklıkları geçebilir. Tacoma Dome'da (Tacoma, A.B.D.) ahşap ile kolonsuz 162 metre geçilmiştir. Niçin ahşap-çünkü bu tip konstrüksyonlarda ahşap sadece ağırlığı ile değil, korozyona ve hava şartlarına dayanıklı olması, üstün akustik özellikleri ve en önemlisi ısı değişiklikleri ile boyut değiştirmemesi nedeniyle tercih edilmektedir. Ahşap yapının hiçbir gizliliği yoktur. Mimari tasarımı ve mühendislik sistemi herkesçe kolaylıkla okunabilir. İşte bu, bu yapı malzemesinin özgür ifadesidir. Ayrıca ahşabın çelikle, betonla mükemmel kombinasyonları da bilinmekte. Birlik'te, Birlik'in “bilimsel kimliği” ile karşılaştırmalı değerlendirmeler, araştırma ve analizler yapılarak her malzemenin kullanılacağı en uygun yere yerleştirilmesi hedeflenmiştir.

Kendinize sorsanız,

ahşabı, sıcak ve sağlıklı diye tanımlardınız. Ahşap toz barındırmaz, kolay temizlenir, nefes alır. Ayrıca mikroorganizmaların da ahşapta plastiğe oranla çok daha az yaşadıkları saptanmıştır. Üstelik ahşap, ortam ısısının değişiminden en az etkilenen malzemedir. Ahşabın elastikiyeti, üzerinde yürüyen, koşan, zıplayan bacaklarımızın sağlığı için de çok önemlidir. Ahşabın insan sağlığı için önemini bilen ahşap dostları, bu bilgilerini paylaşmak için de Birlik'te toplandı.

Doğaya kalsa...

Doğa da ahşaptan yana. Ahşabın en çok kullanıldığı ABD ve İskandinavya gibi ülkelerde orman alanları, ahşabın az kullanıldığı ülkelerin aksine, büyüyor. Ahşap kullanımını teşvik, orman alanının büyümesini de teşvik ediyor. İşte, bilinçli yaklaşım ve koruma önlemleri ile, yıllarca Uzak doğunun tomruk ihtiyacını bile karşılayan Amerika'nın ormanları her yıl büyümekte. Yapı sektöründe ahşabı kullanan tüm ülkelerde bu böyle. Bu yüzden “GreenPeace” örgütü yapıda ahşap kullanımını destekliyor. Artık ormanların, ancak “tüketim bilincine sahip” kullanıcılar tarafından gerçekten korunabileceği anlaşılmıştır. Yeni dikilen ağaçların, havanın karbondioksitini yaşlı ağaçlara göre çok daha hızlı filtre ettiği, bilinmektedir. Bu yüzden Birlik de, bilinçli bir kesim ile orman yüzeyini yenilemenin, ekolojik dengelerin çok daha çabuk kurulmasını sağlayacağı görüşünü paylaşıyor.

Hiç yorum yok: