28 Mart 2007 Çarşamba

ASMA - GERME SİSTEMLERİN KULLANIMINA ÖRNEKLER

Asma – germe taşıyıcı sistemleri oluşturan öğeler; asal ve yardımcı olmak üzere iki grupta toplanmaktadır. Büyük açıklıkların geçilmesine olanak sağlayan bükülebilir ve yüksek mukavemetli gereçlerden oluşturulan örtü, bu sistemlerin asal öğesidir. Yardımcı öğeler ise destek, kenar ve ankraj öğelerden oluşmaktadır. Örtü, çelik kabloların çeşitli düzenlemelerinden ve genellikle dokusal membranlardan oluşturulan yapı bileşenidir. Yükleri çekme kuvvetleri ile asılma noktalarına iletmektedir. Çelik kablolu örtüler, taşıyıcı ve taşınan olmak üzere iki bileşenden oluşturulmaktadır. Çelik kablolar, sabit mesnetler arasında tek tek veya bir ağ şeklinde asılarak düzenlenen taşıyıcı bileşendir. Taşınan bileşen ise, kabloların üzerine serilen veya kablolara asılan çatı kaplamalarıdır.



BMW Pavyonu IAA Frankfurt




Membran örtüler, çeşitli PVC ve metal esaslı tekstil ürünlerinden oluşturulan, gerilerek mesnetlere (asılma noktaları) bağlanan ve çekmeye çalışarak yükleri asılma noktalarına ileten bileşenlerdir. Hem taşıyıcılık işlevini, hem de çatı kaplaması işlevini beraber yerine getirebilmektedirler. Çekme mukavemetleri 90 kg/mm2’ ye çıkmaktadır.



Membran örtülerde önemli detaylar şunlardır :

Kenar öğesi; örtünün kenar düğümlerle bağlandığı, geometrik biçimini sınırlayıcı işlevdeki öğesidir.

Destek öğesi; asma – germe sistemlerin, yükleri ankraj noktalarına basınç kuvvetleri ile ileten, örtünün ayakta durmasını sağlayan öğesidir.

Ankraj öğesi; asma germe sistemlerin biçiminin devamlılığını ve dengesini koruyan, asılma noktalarının gergi kabloları ile bağlandığı ve yüklerin zemine aktarıldığı sabit noktalardır.

TWA Uçak Hangar Yapısı, Amerika




Asma – germe sistemleri genel ilke ve biçimlenişleri açısından aşağıdaki şekilde sınıflandırmak mümkündür;

1- Kablolu Sistemler

a) Kablonun taşıyıcı işlevde olduğu sistemler

-Paralel kablolu sistemler

-Işınsal kablolu sistemler

-Kablo ağı sistemler

b) Kablonun salt gergi işlevinde olduğu sistemler

- Askılı sistemler



TWA Uçak Hangar Yapısı, Amerika




2- Çadır Sistemler

a) Yüksek noktaları doğrudan desteklenen çadır sistemleri

b) Yüksek noktaları dolaylı desteklenen çadır sistemleri



Resim: Ana Hangar Yapısı, Münih Havaalanı II. 24.000 m2



Asma – germe sistemler, taşıyıcı elemanları ankraj noktaları arasına asılı kablolar olan bir sistemdir. Eğri biçimlerin yarattığı strüktürel üstünlüklere ek olarak kabloların yalnızca çekme etkisinde olmaları asma sistemlerin büyük açılıkların kolon gerektirmeden geçilmesinde en etkili sistemlerden biri durumuna getirmektedir.


Sanayi yapılarının biçimlenmesi büyük ölçüde fonksiyonları izlemektedir. Bu yapılarda problemlerin az bir kısmı bağımsız kalabilmekte ise de, tasarım’ ve yapım ile ilgili ‘problemleri diğerlerinden kopuk olarak düşünmek mümkün değildir. Bu nedenle bir sanayi yapısındaki fonksiyonların ilişkiler sistemi içinde ele alınması gerekmektedir. Sanayi yapılarında tasarımın en önemli amacı, ekonomik ve büyüyebilme imkanına sahip olarak işleme şartlarının sağlanması olmaktadır.



Çelik kablolu örtülerde önemli detaylar şunlardır:

1.Çelik kablo ek yerleri 2.Asılma noktaları 3.Düğüm noktaları 4.Göz oluşumları

Hiç yorum yok: