28 Mart 2007 Çarşamba

Viskobeton

Viskobeton Vibratör kullanmadan kalıba kendiliğinden yerleşen beton türüdür.Çimento oranı yüksek su oranı düşük olan bu beton içine katılan süper akışkanlıştırıcılar sayesinde kendiliğinden yerleşen akış gücü yüksek bir beton halini alır.

Fiyatı normal betonun 2 katı civarıdır.

Bu betonu dökebilmek için kalıplarınızın sızdırmaz ve iyi desteklenmiş olması gerekmektedir.

Bu farklı ürünün özelliği, beton dökümü sırasında vibratör ile veya şişleyerek sıkıştırmaya gerek kalmadan, en sık donatılı bölgelerde ve en dar kesitlerde bile ayrışmadan kendi kendine yayılarak yerleşmesidir.

Geleneksel beton dökümünde vibrasyon yani yerleştirme ve sıkıştırma işlemi, betonun içindeki hava boşluklarını dışarı atmak, böylece dayanımı ve dayanıklılığı daha yüksek ve aynı zamanda daha düzgün yüzeyli bir beton elde etmek için zorunludur. Vibrasyon uygulanmamış betonların basınç dayanımında, vibrasyon uygulanmış olanlara göre % 30'lara varan düşüşler görülmektedir. Ayrıca sağlıklı vibrasyon yapılmamış beton elemanlarda yüzey bozuklukları görülebilir. Bu denli ciddiye alınması gereken yerleştirme işi, betonu döken şantiyelerde vibratör bulundurulması, bu işlem için elektrik tesisatı çekilmesi, bir veya daha çok kalifiye işçinin bu işe ayrılması, gürültü ve iletişim gibi problemleri/maliyetleri de beraberinde getirir. Özellikle binaların depreme karşı güçlendirilmesi için yapılan güçlendirme projelerinde tüm bu etkenlere bir de daha dar beton kesitleri ve sık donatı eklenince, vibrasyon uygulaması daha da zahmetli, bazen de imkansız hale gelir. Üstelik ülkemizdeki inşaat sektörünün bilinç seviyesinin düşük olmasından dolayı, betonun doğru, yeterli ve sağlıklı yerleştirilememe riski her zaman vardır. Oysa Viskobeton, kendiliğinden yerleşerek sıkışma yeteneği sayesinde vibrasyon gerektirmez ve tüm olumsuz etkenleri elimine ederek, işçilikten ve zamandan tasarruf sağlar. Ayrıca gürültü probleminin ortadan kalkması, şehir merkezlerinde ve özellikle gece beton dökümlerinde avantaj getirir.

Viskobeton aynı zamanda en zor ve karmaşık kalıplarda bile yüksek akıcılığı ve boşluk doldurma yeteneği sayesinde son derece pürüzsüz yüzeyler elde edilmesini sağlar, kalıp tasarımlarına estetik ve mimari özgürlük getirir.

Viskobeton kendi kendine seviyelendiği için yatay elemanlarda uzun yüzey düzeltme işlemleri gerektirmeden sadece basit bir finisajla yüzeye son şekli verme imkanı tanır.

Peki ya basınç dayanımı? 3. günde C20 betonu mukavemeti, 28. günde ise C50 betonu! Viskobeton tüm akışkanlığına rağmen yüksek dayanıma ek olarak, aynı zamanda son derece düşük boşluk yapısı nedeniyle geçirimsiz, dış etkilere dayanıklı ve uzun ömürlü bir betondur.


Böylesine üstün yeteneklere sahip olan Viskobeton,
- Güçlendirme projelerinde,
- Sık donatılı elemanlarda,
- Şehir merkezlerindeki şantiyelerde,
- Gece yapılan beton dökümlerinde,
- Estetik kalıp tasarımlarında,
- Zor ve ulaşılmaz kalıplarda
- Vibratör kullanımının imkansız olduğu yerlerde kullanılabilir

Hiç yorum yok: