29 Mart 2007 Perşembe

Binaları depreme hazırlamak için tasarlanan bir sistem

Büyük bir bölümü deprem kuşağında bulunan Türkiye'de, 8-8.5 büyüklüğündeki depremde binaları dayanıklı hale getiren "Mevcut Betonarme Yapıların Dış Çelik Perde İle Güçlendirilmesi" sistemi geliştirildi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), dünya üniversiteleri arasında ilk kez "Mevcut Betonarme Yapıların Dış Çelik Perde İle Güçlendirilmesi" deneyini yaptı. Deneyde mevcut yapıları temsil edecek şekilde iki katlı üç boyutlu bir yapı teşkil edildi. Bu yapı deprem yükleri altında denenerek kapasitesi tespit edildi. Daha sonra, yapının kullanımını aksatmayacak bir şekilde dıştan uygulanabilecek güçlendirme yöntemi ile yapı güçlendirildi. Daha önce yapılan deneylerde güçlendirilmiş sistemin mevcut yapıya göre yaklaşık üç kat daha dayanıklı hale geldiği görüldü. Yeni geliştirilen bu yöntem ile deprem bakımından yetersiz olan birçok yapının, hızlı ve ekonomik bir şekilde yeterli hale getirileceği bildirildi. Ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak projenin, 8 ve 8.5 büyüklüğündeki depremde bile binaları dayanıklı hale getireceği açıklandı.

PAÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Kaplan başkanlığında yapılan çalışmalarda, binaların dayanıklılık testleri yapıldı. PAÜ Mühendislik Fakültesi'nde düzenlenen etkinlikle tanıtılan proje hakkında bilgi veren PAÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Hasan Kaplan, yapılan çalışmanın dünyada bir ilk olduğunu söyledi.

Depreme dayanıklı olmayan bir binaya sistemin kurulması sırasında tahliye işlemine gerek olmadığını söyleyen Prof. Dr. Hasan Kaplan, "Bu çalışmamız esnasında bina boşaltılmadan depreme dayanıklı hale getiriliyor. Deprem sırasında ağırlığı binanın ardından çelik yapı alıyor. Bu sayede de bina çökmüyor. Türkiye'nin büyük bir çoğunluğu deprem kuşağında. Bizim amacımız, mevcut depreme dayanıksız binalarımızı en hızlı ve ekonomik olarak nasıl depreme dayanıklı hale getirmek. Bu proje sayesinde birçok ülkeye de öncülük etmiş olacağız. Bu çalışmamız, uluslararası bilim dünyasına da açılacak." dedi.

Yapılan çalışmanın 8 ve 8.5 büyük depremlere dayanıklı hale geleceğini de kaydeden Prof. Dr. Kaplan, "Yapılan bu çalışmamızda binamız, 8 ve 8.5 büyüklüğündeki depremlere bile dayanıklı hale geliyor. Deprem sadece binaya bağlı değildir. 9 büyüklüğünde meydana gelen bir depremde dağlar, topraklar yıkılabilir." diye konuştu.

Hiç yorum yok: