28 Mart 2007 Çarşamba

Kapalı çıkmada kiriş olmalı mı?

Deprem yönetmeliği ve TS500 deki betonarme yapı için sistem ve eleman koşullarını sağlayabilmek için paket programlar kullanmak kaçınılmaz oluyor.
Betonarme yapı mühendisleri de bu paket programlardan en az birini kullanıyor.
Bu programlar yapı modeline bakılmaksızın direkt rijit diyafram kabulü yapılıyor.
Özellikle eşdeğer deprem yükü hesabı için oldukça gerekli bir kabul. Kat döşemesi iki yönde ötelenme ve bir yönde dönme yaptığı varsayımına göre hesaplar yapılıyor.Buraya kadar herşey güzel de kapalı çıkmalarda kolon aralarına kiriş atılmadığını, kolonun her iki yönden çerçeveye bağlanmadığı yapı sistemlerinin uygulandığını görünce aklım karışıyor.
Hesapta rijit diyafram döşemeye bağlı bu kolon tüm sistemle beraber aynı şekilde öteleniyor ve hesap sonucunda kolon kesit tesirleri , hesaba esas N-M çiftleri normal düzeyde çıkıyor...
Ama gerçekte kolon bu şekilde mi davranış gösteriyor ?
Bence hayır.
Bu kolon diğerlerine göre gelen yükü sisteme aktaramadığı için muhakkak daha fazla deplasman yapacak , kesit tesirleri diğerlerine göre çok fazla olacaktır.Özellikle ilgili doğrultuda ikinci mertebe momentleri çok fazla olacak , yapının durumu, kat sayısı gibi parametrelere bağlı olarak proje depremi altında önemli hasarlar oluşabilecektir.
Özellikle yeterli proje denetiminin olamadığı bölgelerde bu uygulama çok fazla yapılıyor.Veya projede kiriş olmasına karşın şantiyede yapılmayan bir çok yeni yapı var, yapılmaya da devam ediyor.
Tamam biz genciz çok fazla proje tecrübemiz yok hatalar yapabiliriz ama mesleğinde tecrübeli bazı meslektaşlarımızında bu uygulamaları yaptığını görüyorum.
Bu sorunu çözmek için neler yapılabilir ?

Hiç yorum yok: